Μητρώο Ασθενών COVID-19: ΑΜΚΑ και προσωπικά δεδομένα των κρουσμάτων διαθέσιμα για “ισόβια επεξεργασία”
Μητρώο Ασθενών COVID-19: ΑΜΚΑ και προσωπικά δεδομένα των κρουσμάτων διαθέσιμα για “ισόβια επεξεργασία”
Μητρώο Ασθενών COVID-19: ΑΜΚΑ και προσωπικά δεδομένα των κρουσμάτων διαθέσιμα για “ισόβια επεξεργασία”
Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου
Σε λειτουργία τέθηκε το Μητρώο Ασθενών COVID-19 το οποίο, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.
Σε τροπολογία που κατέθεσαν την Τετάρτη, 8 Απριλίου, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας προβλέπεται η διαβίβαση και του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των ασθενών στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την ακριβέστερη επιδημιολογική καταγραφή των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η παροχή του ΑΜΚΑ στην ΓΓΠΠ είναι απαραίτητη:
α) για την ακριβή επιδημιολογική καταγραφή των κρουσμάτων, ώστε να υπάρχει άμεση προσαρμογή στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης (δεδομένου ότι τα στοιχεία ονόματος των κρουσμάτων περιέρχονται ανωνυμοποιημένα απο διάφορες πηγές, όπως τον ΕΟΔΥ, κλινικές και νοσοκομεία, αστυνομικές διευθύνσεις, με αποτέλεσμα σοβαρές ανακρίβειες και επικαλύψεις)
β) για την επιχειρησιακή δράση της γγ Πολιτικής Προστασίας δεδομένου ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η ακριβής υγειονομική καταγραφή των κρουσμάτων, αν δηλαδή αυτά βρίσκονται εντός ή εκτός νοσοκομειακής δομής. Είναι προφανές ότι ο τεράστιος κίνδυνος εξάπλωσης της φονικής επιδημίας επιβάλλει για τον αναγκαίο χρόνο και μόνο, ακριβή αποτύπωση των κρουσμάτων.
Δείτε εδώ την τροπολογία.
Η τροπολογία πέρασε και είναι πλέον το άρθρο 27 της κυρωμένης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (Α 68) και άλλες διατάξεις», που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δείτε εδώ το ΦΕΚ.
Υποχρεωτική η καταγραφή όλων των κρουσμάτων και του ιστορικού τους
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου Ασθενών, αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική η καταγραφή όλων των κρουσμάτων από τον θεράποντα ιατρό μέσω ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου.
«Κάθε ασθενής, ο οποίος έχει διαγνωσθεί ότι έχει προσβληθεί από COVID-19 εντάσσεται υποχρεωτικά από το θεράποντα ιατρό του στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 για τους σκοπούς του άρθρου 1 της παρούσας. Θεράποντες ιατροί με υποχρέωση καταχώρισης της ένταξης ασθενούς στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 είναι ιατροί και, εφόσον αυτό ήθελε κριθεί απαραίτητο, και ειδικευόμενοι ιατροί των εξής ειδικοτήτων: (α) Πνευμονολόγοι, (β) Παθολόγοι, (γ) Γενικοί Ιατροί και (δ) Παιδίατροι (ε) Μικροβιολόγοι. Η καταχώριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του ασθενούς στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 γίνεται σε πρότυπο ηλεκτρονικού εντύπου, το οποίο περιέχει ενότητες με τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία έχουν προσδιοριστεί ιδίως με βάση τις παραμέτρους που έχουν εκπονηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO) και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): στοιχεία σχετικά με το Νοσοκομείο Αναφοράς (Νοσοκομείο/ Κλινική), στοιχεία ταυτοποίησης του ιατρού, ο οποίος διενεργεί την καταχώρηση, δημογραφικά στοιχεία ασθενούς, στοιχεία σχετικά με τα κλινικά χαρακτηριστικά του κρούσματος, στοιχεία σχετικά με την κατάταξη του κρούσματος (Πιθανό/Επιβεβαιωμένο/Ύποπτο/Αρνητικό) και την εργαστηριακή διερεύνηση αυτού, στοιχεία σχετικά με την επιλογή νοσηλείας του ασθενούς (Νοσηλεία στο Νοσοκομείο/Κατ’ οίκον περιορισμός – Νοσηλεία στο σπίτι), στοιχεία σχετικά με το συνοπτικό ιστορικό υγείας του ασθενούς, στοιχεία σχετικά με την έκβαση της νόσου σε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα», αναφέρεται στην ΚΥΑ.
Όλα τα προσωπικά δεδομένα διαθέσιμα στους «διαπιστευμένους χρήστες για σκοπούς ιχνηλάτησης»
Οι διαπιστευμένοι χρήστες που θα έχουν πρόσβαση στο Μητρώο ασθενών χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες ανάλογα με τον ρόλο τους:
- Διαχειριστές Εφαρμογής
- Υπεύθυνοι Καταχώρισης στο Μητρώο
- Θεράποντες Ιατροί
- Χρήστες εργαστηριακής διερεύνησης
- Χρήστες για σκοπούς ιχνηλάτησης
- Χρήστης Στατιστικής Πληροφόρησης.
Με βάση τους προαναφερόμενους ρόλους, οι χρήστες δικαιούνται πρόσβασης στο σύνολο ή σε μέρος των καταχωρημένων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 πληροφοριών.
Οι διαπιστευμένοι χρήστες για σκοπούς ιχνηλάτησης θα έχουν πρόσβαση μέσω της ΗΔΙΚΑ σε όλα τα προσωπικά στοιχεία των καταχωρημένων κρουσμάτων και συγκεκριμένα θα μπορούν να λαμβάνουν: (α) ονοματεπώνυμο, (β) φύλο, (γ) ηλικία, (δ) τηλέφωνο επικοινωνίας, (ε) διεύθυνση κατοικίας (οδός-αριθμός-δήμος-ταχυδρομικός κώδικας), (στ) εισαγωγή ή όχι σε νοσοκομείο, (ζ) το νοσοκομείο εισαγωγής και (η) τη διεύθυνση προσωρινού περιορισμού (αν δεν ταυτίζεται με τη διεύθυνση κατοικίας) και (θ) το ΑΜΚΑ του ή το ΠΑΑΥΠΑ ή σε περίπτωση έλλειψής τους, άλλου ταυτοποιητικού στοιχείου.
Δικαιούται, επίσης, η ΓΓΠΠ να λαμβάνει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του συνοδού του ασθενούς, τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19.
«Ισόβια» διατήρηση των δεδομένων για συγκεκριμένους σκοπούς
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών, που εντάσσονται στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 τηρούνται ισοβίως και, περαιτέρω, για διάστημα είκοσι ετών από το θάνατο του ασθενούς. Οι πληροφορίες αυτές δύνανται, μετά το θάνατο του ασθενούς, να αποθηκεύονται επ’ αόριστον, με τη χρήση τεχνικών ψευδωνυμοποίησης ή/και κρυπτογράφησης, εφόσον θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο για τους σκοπούς διαχείρισης υγειονομικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών, που προσδιορίζονται στο άρθρο 9 παρ. 2 στοιχ. (η) του ΓΚΠΔ, καθώς, επίσης, και για σκοπούς αρχειοθέτησης προς το δημόσιο συμφέρον, για σκοπούς επιστημονικής ή ιστορικής έρευνας ή για στατιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 1 του ΓΚΠΔ».
Δειτε εδω την ΚΥΑ