24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤΟ 30/4/2020

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤΟ 30/4/2020



Ένα εμετικό άρθρο δημοσιεύτηκε από την σελίδα «Ελληνικά hoaxes».
Αυτή τη φορά επιχείρησαν να ξεπλύνουν το σκάνδαλο της Μοnstanto, που κυκλοφορεί το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο εμπεριέχει την ουσία γλυφοσάτη.
Το κείμενο έφερε τίτλο: «Βρέθηκαν επικίνδυνες ποσότητες ζιζανιοκτόνου σε δημητριακά; Μια συνοπτική ανάλυση της επιστημονικής παραφιλολογίας γύρω από τη γλυφοσάτη».
Τα νεοταξικά «Ελληνικά hoaxes» ξεπλένουν τον καρκίνο της Monsanto6666Μέσα στο άρθρο, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισαν «παραφιλολογίες» τους ισχυρισμούς περί καρκινογόνου δράσης της γλυφοσάτης, ενώ ανέφεραν ότι η γλυφοσάτη έχει εξεταστεί μέσα από πολυάριθμες έγκριτες μελέτες, όμως δεν έχουν τεκμηριωθεί οι ισχυρισμοί περί κινδύνου στην ανθρώπινη υγεία.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Monsanto βρίσκεται αντιμέτωπη με 8.000 αγωγές για τη σύνδεση των προϊόντων της με τον καρκίνο.
Πρόσφατα μάλιστα καταδικάστηκε η εταιρία από δικαστήριο της Αμερικής για καρκίνο που προκάλεσε το Roundup σε κηπουρό και καλείται να πληρώσει 290 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.
Όλα τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν του δικαστηρίου και ο συνολικός όγκος των εγγράφων και των καταθέσεων που παρουσιάστηκαν στη δίκη, βρίσκονται ΕΔΩ
Ωστόσο, ο συντάκτης του άρθρου στα «Ελληνικά hoaxes», αναφερόμενος στην συγκεκριμένη δίκη, υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί επιστημονικό στοιχείο για την σύνδεση της γλυφοσάτης με καρκίνο, το αποτέλεσμα μίας δίκης.
Τα νεοταξικά «Ελληνικά hoaxes» ξεπλένουν τον καρκίνο της MonsantoΣε γενικές γραμμές το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα μιας δίκης δεν είναι πρώτον απαραίτητα σωστό και δεύτερον δεν μπορεί να αποτελέσει επιστημονική τεκμηρίωση, μας βρίσκει σύμφωνους.
Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε δίκη.
Μιλάμε για μια δίκη, όπου παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία και μελέτες, τα οποία αξιολογήθηκαν και έτσι καταδικάστηκε η εταιρία.
Ακόμα, είναι από μόνο του σημαντικό γεγονός ότι ένας «απλός» κηπουρός δικαιώθηκε από αμερικανικό δικαστήριο, απέναντι σε έναν κολοσσό, όπως είναι η Monsanto.
Τα νεοταξικά «Ελληνικά hoaxes» ξεπλένουν τον καρκίνο της Monsanto7676Κάτι τέτοιο – ας είμαστε ρεαλιστές – είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς σημαντικά στοιχεία, ή επειδή συγκινήθηκε το σώμα του δικαστηρίου από τον άτυχο καρκινοπαθή κηπουρό και πατέρα.
Όσον αφορά το σκάνδαλο φυσικά δεν σταματάει στην σύνδεση της γλυφοσάτης με καρκίνο, καθώς η Monsanto κατηγορείται, ακόμα, ότι εκφόβισε και εκβίαζε επιστήμονες, ώστε να αποκρύψουν τα στοιχεία για τον κίνδυνο καρκίνου από την χρήση του ζιζανιοκτόνου της.
Τέλος και σημαντικότερο, η γλυφοσάτη είναι στο Group 2A (probable carcinogen), πράγμα αδύνατο να συμβεί χωρίς σοβαρές επιστημονικές μελέτες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ουσία που χρησιμοποιεί ένας κολοσσός όπως η Monsanto.
Στην αρχική μορφή του άρθρου, ο συντάκτης υποστήριξε ότι η ουσία της γλυφοσάτης έχει καταταχθεί στην κατηγορία «Group 2Β», παρότι η πραγματικότητα είναι πως βρίσκεται στην κατηγορία «Group 2Α». Αυτό ήταν και ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματά του.
Τα νεοταξικά «Ελληνικά hoaxes» ξεπλένουν τον καρκίνο της Monsanto766Στη συνέχεια και αφού τον διόρθωσαν στα σχόλια και αναγκάστηκε να παραδεχτεί το λάθος του, σχετικά με την κατάταξη, αλλά όχι σχετικά με την σύνδεση της γλυφοσάτης με καρκίνο (!), ο ίδιος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ο λόγος που η γλυφοσάτη βρίσκεται στην κατηγορία 2Α είναι επειδή ο IARC αποδίδει τα διαφορετικά συμπεράσματα των υπολοίπων οργανισμών υγείας σε «συνωμοσίες»!!!
Όπως είναι φανερό, ούτε επιστημονικά στέκει αυτό το αισχρό άρθρο, ούτε δημοσιογραφικά.
Το να διαδίδονται τέτοια άρθρα ενώ υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο, καταδίκη, εκβιασμοί σε επιστήμονες, χιλιάδες καρκινοπαθείς κλπ εκτός από επικίνδυνο είναι και ανήθικο.
Η σελίδα «Ελληνικά hoaxes», καλά θα κάνει να συνεχίσει να καταρρίπτει fake news σχετικά με εμφανίσεις της παναγίας σε μπακαλιάρους και να αφήσει τα ζητήματα επιστημονικής φύσεως.
Δεν είναι για όλους αυτά τα πράγματα.
ta-neotaxika-ellinika-hoaxes-xeplenoyn-ton-karkino-tis-monsanto6Για το τέλος και για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας, να κεράσουμε ένα ποτηράκι γλυφοσάτη, όπως δημοσιογράφος του Canal+ σε έναν περιβαλλοντολόγο που υπερασπίζεται τη μη επικνδυνότητα της επίμαχης ουσίας. Εις υγείαν, λοιπόν: